Behöver jag skriva ett testamente om jag är ensamstående?
Testamentet kan fylla många funktioner och är viktigt för många av oss. Detta är några exempel på varför man kan behöva skriva sitt testamente.
Sambor ärver inte varandra enligt lag. Det är vanligt att man vill att ens sambo ska ärva en om man skulle gå bort och för att det ska bli så måste man upprätta ett testamente. Detta gäller oavsett om samborna har barn ihop och oavsett hur länge de bott ihop.
Om inga arvingar enligt lag finns, och man inte upprättat något testamente, ärver Allmänna arvsfonden. Vill man att någon annan ska få arvet måste man upprätta ett testamente.
• För att den organisation man brinner för ska få ta del av arvet måste man skriva det i sitt testamente. Kanske vill man att delar av kvarlåtenskapen ska gå till ett gott ändamål.
• Särkullbarn får hela arvet vid första makens bortgång, om inte ett testamente säger annat. Detta kan till viss del undvikas genom att frågan regleras i ett testamente. På så sätt kan man skydda sin efterlevande make.
• Arvet blir inte enskild egendom om det inte skrivs i testamentet. Utan testamente går man miste om möjlighet en att ställa upp särskilda villkor, så som enskild egendom, för arvet.
• Alla barn får lika del av arvet om inte ett testamente säger något annat. Vill man att barnen ska ärva olika mycket måste man därför upprätta ett testamente. I testamentet kan man också skriva om någon ska ärva viss, bestämd, egendom.
Boka möte med advokat eller jurist
Boka möteFå svar på juridisk fråga - inom 24 timmar
Frågor & svarVi hjälper dig att skapa ditt testamente
Frågor & svar